De Leefdaeler

Wijndomein Leefdaeler kent zijn oorsprong in Oud-Heverlee. Na een jaar verbouwen verhuisde de familie Colson - Sieuw naar hun nieuwe stek in Oud-Heverlee. In de grote tuin zat een talud, inclusief een zuidhelling. Volgens de vrouw des huizes (toen nog lerares op de landbouwschool) een ideale plaats voor wat druivelaars te zetten. Hugo van De Hageling raadde ons aan te starten met bianca's, rekening houdende met het feit dat we nagenoeg niets kenden van wijnbouw. Een gemakkelijke druif, werd er gezegd. In de lente van 2008 werden 20 bianca's aangeplant.


De binaca's bleken inderdaad een gemakkelijk te onderhouden druif. Helaas waren de eerste wijn resultaten niet je dat. Na wat rondsurfen belandde Luc op een video waar nen hollander de opstart van de opleiding "Wijnbouwer - Wijnmaker" aan het Syntra van Hasselt aanprees. In 2010 startte Luc dan ook met deze opleiding onder hoede van Geurt Van Rennes (toen ook nog wat onzeker...). Uit de twee jaar opleiding houden we nog goeie contacten over, met name de vrienden van Promo Wijnbouw Maasland (http://www.promowijnbouwmaasland.be).

Sinds de opleiding heeft de wijnmicrobe Luc gebeten. Eerst werden er 100 Pinot Noirs bij aangeplant in de tuin. Ondertussen ging de zoektocht verder naar een geschikt stuk grond om er "echt" mee te beginnen. Het werd een lange zoektocht! Het blijkt niet evident te zijn om een stuk grond in deze regio vast te krijgen. Uiteindelijk werd er in april 2015 een halve hectare aangelegd met Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris, Auxerrois en een 50 tal stokken Gewurztraminer. De wijngaard ligt op een zuid - zuidwest helling in de gemeente Leefdaal. Naast enkele studenten van het Syntra hielpen veel vrienden en familieleden de stokken in de grond te steken.

April 2017 was de volgende stap. Op 25 are werd voornamelijk Chardonnay aangeplant op een zuidhelling in een zeer rustige omgeving bij gastvrouw Veerle, ook in Leefdaal. Als wijze van experiment werden er ook 200 Malbecs aangeplant. Het zal een uitdaging worden deze rijp te krijgen, maar als het lukt moet het in combinatie met de Pinot Noir een heerlijk wijntje opleveren.

In 2019 is het dan zo ver. De eerste commerciele wijn wordt gebotteld. We dopen de drie verschillende wijnen als onze drieling.

Luco Wit is een blend van Pinot Gris en Bianca. Deze Sec past best bij een slaatje of visschotel op een zonnig terrasje.

De Chardonnay werd verrijkt met Gewurstraminer, waarbij gekozen werd voor een licht zoet wijntje met een bloemig aroma. Een desert wijn of ook heerlijk als apperetiefje bij warm weer.

De Rosé van Pinot Noir is redelijk sterk (13%vol) en kan gerust bij een stevige maaltijd gedronken worden. Al is dit ook wel een uitgesproken terrasjes wijn.

Ten gevolge van een grotere vraag dan productie, is er helaas geen wijn meer te koop. Indien je volgend jaar op tijd wenst geïnformeerd te worden van de start van de verkoop, geef dan je email adres door. Je kan dan een mail verwachten begin Juli 2020.

In mei 2020 werd de eerste Ha van de 2 Ha nieuwe wijngaard aangelegd met Chardonnay, Gewurstraminer, Auxerrois en Pinot Gris. In mei 2021 werd dan de resterende Ha aangelegd met Malbec e Pinot Noir. De eerste echte oogst wordt in 2024 verwacht.

Reageren?